Els ajuntaments podran iniciar el procés per desnonar l’okupació conflictiva

Els Ajuntaments podran actuar davant l’Administració de Justícia en els casos d’okupacions conflictives, en què els propietaris siguin grans tenidors i se’n desentenguin de la situació.

Aquesta és una de les mesures que incorpora la Llei d’adopció de mesures urgents enfront la inactivitat de la propietat en cas d’ocupació il·legal d’habitatges amb alteració de la convivència veïnal, que va aprovar ahir el Parlament de Catalunya.

La mesura ha estat publicada avui com a Llei 1/2023, de 15 de febrer, i per tant, entrarà en vigor demà dissabte 18 de febrer.

Quines són les condicions per a poder actuar contra l’okupació il·legal?

  1. Que l’ocupació de l’habitatge ho sigui sense títol habilitant.
  2. Que els ocupants generin situacions que alterin la convivència veïnal, l’ordre públic o posin en risc la seguretat o la integritat de l’edifici.
  3. Que el propietari sigui un gran tenidor.
  4. Que el propietari no prengui les mesures necessàries per al desallotjament de l’habitatge.

En cas d’inacció per part de la propietat, com cal actuar?

  1. L’Ajuntament pot instar d’ofici que el propietari iniciï les actuacions que comportin el desallotjament.
  2. La Comunitat de Propietaris on se situa l’habitatge o la Junta dels veïns de l’espai residencial contigu poden sol·licitar a l’Ajuntament que faci complir a la propietat amb l’obligació d’instar el desallotjament.

Quina és la tramitació?

  1. En primer lloc, l’Ajuntament requerirà al propietari que acrediti si hi ha o no un títol habilitant d’ocupació, i a la vegada, que en el termini d’un mes demostri que ha iniciat l’exercici de l’acció judicial corresponent que acabi comportant el desallotjament dels okupes.
  2. Si en el termini d’aquest mes no s’evidencien les actuacions requerides, l’Ajuntament quedarà legitimat per iniciar el procediment judicial, substituint la inacció del propietari.

Quines conseqüències pot tenir per la propietat no instar el desallotjament?

  1. Imposició d’una sanció greu.
  2. Abonar els costos del procediment per desallotjar l’habitatge instat per l’Ajuntament.
  3. L’Ajuntament potestativament pot quedar-se l’ús de l’habitatge per un període de 7 anys. Aquest haurà de destinar-lo a polítiques de lloguer social. Les rendes obtingudes podran ser emprades per pagar els costos del procediment judicial, la sanció imposada i/o l’adequació de l’habitatge a les condicions mínimes d’habitabilitat.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter

La Asociación de Agentes Inmobiliarios de Cataluña representa a más

El portal inmobiliario profesional de confianza:
pisos y casas, alquiler y venta