Procediment per sol·licitar un ERTO

Com ja saps, el Govern ha previst que les empreses puguin realitzar Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (més coneguts com ERTO) com a mesura extraordinària davant la crisi sanitària provocada pel COVID-19.

Es contemplen dos tipus d’ERTO, un en concepte de suspensió o reducció de jornada per causes de força major i un altre per causes econòmiques, tècniques, productives i organitzatives.

En principi, les agències immobiliàries es poden acollir als ERTO per causa de força major. Avui t’expliquem quina és la documentació que necessites i com tramitar qualsevol dels dos.

ERTO PER CAUSA DE FORÇA MAJOR (SUSPENSIÓ O REDUCCIÓ)

S’estableixen una sèrie de supòsits derivats de la situació extraordinària d’emergència sanitària, que automàticament es consideraran de força major.

  • El procediment s’inicia per sol·licitud de l’empresa a l’Autoritat Laboral, previ informe que acrediti les causes de força major, que es comunicarà als treballadors i els seus representants. Documentació que es requereix:
    • Carta entregada i signada per empresa i treballador notificant l´inici de l’ERTE i les causes.
    • Memòria explicativa a signar per l’empresa.
    • Aportació de la documentacio complementària acreditativa de la causa de força major (no imprescindible, però sí recomanable).
    • Formalització dels impresos del Departament de Treball.
  • En el termini de 5 dies, l’Autoritat Laboral ha de dictar resolució, previ informe de la Inspecció de Treball, autoritzant o no l’ERTO, que tindrà efectes des de la data del fet causant.

(!) L’aprovació de l’ERTO exonera les empreses del pagament de les quotes a la Seguretat Social, fins al 100% per a les empreses amb menys de 50 treballadors, o el 75% per a les que tinguin més de 50.

(!) Per al cobrament de la prestació d’atur durant la vigència de l’ERTO, no s’exigirà període de carència mínim, ni computarà el temps consumit a l’efecte del període màxim de prestació. També s’elimina el termini màxim per presentar la sol·licitud de la prestació.

ERTO PER CAUSES ECONÒMIQUES/PRODUCTIVES (SUSPENSIÓ O REDUCCIÓ)

Han d’estar motivats per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, que encara no considerant força major, han d’estar directament relacionades amb l’emergència sanitària.

  • En aquest cas, el procediment s’inicia amb un període de consultes amb els representants legals dels treballadors, per un període màxim de 7 dies.
  • En cas de no existir representació legal dels treballadors, la comissió representativa estarà integrada pels sindicats més representatius del sector o bé per treballadors de l’empresa escollits entre ells. En tot cas la comissió es constituirà en un màxim de 5 dies.
  • En aquest cas, no es requerirà autorització de l’Autoritat Laboral, però sí informe de la Inspecció de Treball, que haurà d’emetre en el termini de 7 dies, sobre l’acreditació de les causes al·legades i compliment dels anteriors requisits. Documents que es requereixen:
    • Carta entregada i signada per empresa i treballador notificant l´inici de l’ERTO i les causes en les què s’obre el periode de consultes de 7 dies.
    • Constitució de la comissió negociadora designant 3 representants dels treballadors.
    • Redacció de l’acta de consultes entre empresa i treballadors amb o sense acord.
    • Memòria explicativa a signar per l´empresa.
    • Aportació de documentació complementària acreditativa de la situació (no imprescindible, però sí recomanable).
    • Formalització dels impresos del Departament de Treball (inicial i posterior comunicació de la decisió acordada).

(!) En aquest tipus d’ERTO no es preveu l’exoneració de quotes a la Seguretat Social.
(!) Per al cobrament de la prestació d’atur durant la vigència de l’ERTO, no s’exigirà període de carència mínim, ni computarà el temps consumit a l’efecte del període màxim de prestació. També s’elimina el termini màxim per presentar la sol·licitud de la prestació.

IMPORTANT:

Les mesures previstes en ambdós tipus d’ERTO estaran vigents mentre es mantingui la situació extraordinària derivada del COVID-19. En tot cas, estaran subjectes al compromís de l’empresa de mantenir l’ocupació durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l’activitat. En tot cas, recordar que la suspensió de terminis administratius no afecta les obligacions d’afiliació i cotització a la seguretat, així com tampoc afecta les obligacions tributàries, que segueixen vigents.


Pots trobar més informació sobre la regulació d’ocupació temporal per coronavirus al web del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *